Теми и панели

  Облачни услуги – осъзнаване на потенциала

  11 април 2017, 10:30

  Докато глобалният ИТ пазар е в стагнация, сегментът на облачните услуги продължава да се развива с бързи темпове. Според Gartner през 2016 г. cloud пазарът отбелязва 16,5% ръст, достигайки $204 млрд., спрямо $175 в предходната година. Подобни данни за динамиката в сегмента публикуват и анализаторите от IDC – според тях, глобалните разходи за публични облачни услуги в периода 2016 – 2019 г. ще растат с 19,4% годишно, което изпреварва 6 пъти ръста на ИТ пазара като цяло. 

  Същевременно третото годишно проучване на сп. CIO за търсенето и предлагането на облачни решения у нас, проведено през септември 2016 г., констатира, че броят на фирмите, използващи облачни услуги за последната година е нараснал с около 14%. Очевидно, и в България е налице ръст на доверието към облачния изчислителен модел и осъзнаване на неговите икономически ползи, но все пак сегментът се развива с малко по-бавно темпо от средното за света.При това, според Gartner, след 3-4 години повечето съвременни ИТ услуги ще бъдат достъпни само по облачен модел, така че политиката за отказ от облаците ще стане толкова немислима, колкото отказът от Интернет. Така че ако компаниите не отидат в облаците, облаците ще дойдат при тях. 

  На този фон, в онлайн дискусия  ще обсъдим какви резултати отчитат, българските компании, които ползват облачни услуги и кога преходът към облака е най-удачното решение? 

  Дискусията ще засегне въпросите:
  - Как се променя търсенето на cloud решения?
  - Удовлетворени ли са потребителите на облачни услуги?
  - Какви облачни проекти се реализират в България?
  - Земните тревоги на облачните технологии или как да оценим ефективността на облачен проект?
  - Кои бизнес процеси е най-ефективно да пренесем в облака?