Официални гости

  Киберпрестъпленията – предизвикателство за бизнеса и администрациите

  17 май 2017, 10:30

  Д-р Георги Шарков

  Д-р Георги Шарков

  Национален координатор по киберсигурността (Съвет по сигурност, Министерски съвет)

  Д-р Георги Шарков е национален координатор по киберсигурността (Съвет по сигурност, Министерски съвет), съветник в политическия кабинет на министър-председателя и директор на Европейски Софтуерен Институт - Център Източна Европа (ESI CEE). 

  Георги Шарков е определен за Национален координатор по киберсигурността към Министерски съвет от септември 2014 г., като до януари 2017 г. е съветник по кибер отбрана на министъра на отбраната, а в момента – съветник в политическия кабинет на министър-председателя на Република България. Ръководи разработването на Национална стратегия за кибер сигурност (приета на 13.07.2016 г.)

  Георги Шарков е завършил е математика в Софийски университет (ФМИ), със специализация компютърни науки, с докторска дисертация в областта „Изкуствен интелект” и приложни изследвания в областите генетика, биофизика и термография (в Белгия), архитектури за корпоративни интелигентни (експертни) системи. От 1994 година ръководи международни екипи и проекти за разработване на софтуер в областта на финанси и банки, е-business, онлайн търговия и финансови пазари, иновативни B2B борси, системи за ИТ сигурност (Франция, Белгия, Испания, САЩ, Израел и глобални). 

  От 2003 г. ръководи регионалния център на Европейския Софтуерен Институт (ЕСИ Център Източна Европа, www.esicenter.bg). Инструктор в сферата на SPI (Software Process Improvement), управление на качеството и CMMI (Capability Maturity Model Integration, SEI, USA), акредитиран одитор по ITMark (ESI – покрива информационна сигурност, бизнес зрялост и качество на процесите). Ръководи изследователски екипи в областта на криптология, киберсигурност и устойчивост и редовна лятна школа (www.cryptobg.org), роботика и образование. Участва в програма за внедряване на CERT-RMM (Resilience Management Model, CERT/SEI, Carnegie Mellon, USA) и е квалифициран одитор. Ръководи работата на CyResLab (Cyber Resilience Lab) към ЕСИ, член на мрежата DNBL (Distributed Network of Battle Labs) на НАТО. Преподава в три водещи университета, и ръководи между-университетска програма за модернизация на обучението по управление на софтуерния и ИТ бизнес в партньорство с Carnegie Mellon University. Вицепрезидент на групата в CEN (Европейска Комисия) по е-компетентности, представлява България в ESCO (профили на ИТ професии) и комитет за стандарт - PC428. Член на Технически комитет „Кибер“ на ETSI.

  Васил Петков

  Васил Петков

  Експерт към сектор "Киберпрестъпност", ГДБОП, МВР

  Васил Петков е експерт към сектор „Киберпрестъпност“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР.

  Г-н Петков има опит в областта на разследване на компютърни престъпления от 2010 г. От 2011 г., заедно с комисар Явор Колев - началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП, отговаря за Националната контактна точка 24/7 за престъпления в кибернетичното пространство.

  Участник е в множество международни операции срещу престъпни групи, извършващи финансови престъпления в Интернет, хакерски атаки.

  Илко Драгиев

  Илко Драгиев

  Корпоративен мениджър "Информационен риск и съответствие" в Coca-Cola HBC

  Илко Драгиев е корпоративен мениджър "Информационен риск и съответствие" в Coca-Cola HBC ("Кока Кола Хеленик Ботлинг Къмпани" - "Бизнес Решения & Системи"). Той отговоря за процесите по управление на рисковете свързани с обработката на корпоративните данни и информация, а също и за внедряването на рамки по информационна сигурност и ИТ контроли в съответствие с нормативни и регулаторни изисквания и стандарти като UK Corporate Governance Code, GDPR и др. В предходната си длъжност като мениджър "Информационна сигурност", г-н Драгиев управлява и целия оперативен процес по установяване на адекватни мерки за превенция, защита и реагиране при кибератаки, включително и обучения на крайните потребители.

  В допълнение, г-н Драгиев има и значим опит в управлението на проекти. В Coca-Cola HBC той основава и менажира SAP Program Management Office (PMO) отдела и отговаря за създаването и  поддържането на съответните стандарти и процедури по управление на проекти. Работил е в качеството на корпоративен Sarbanes-Oxley (SOX) ИТ одитор, отговарящ за покриването на IT SOX изискванията в Coca Cola HBC, включително и ИТ одит консултиране, управление на проекти и изпълнение както на централни, така и на одити в отделните държави в групата.

  Преди да се присъедини към Coca-Cola HBC, г-н Драгиев е заемал различни управленски позиции, включително мениджър клиентски решения и акаунт мениджър в системата на Scala, отговорен за клиентската база в Източноафриканския регион. Притежава сертификациите CISA и CISM към ISACA.

  Иван Станчин

  Иван Станчин

  Старши мениджър „Информационна сигурност” в Уникредит Булбанк

  Иван Станчин работи в сферата на информационната сигурност повече от 10 години. Започва своята кариера в тази област в БТК през 2004 г., а от 2007 г. заема настоящата си позиция в Уникредит Булбанк като старши мениджър „Информационна сигурност“. Професионалният му опит преди това включва още близо 10 години работа в ИТ подразделения на БТК и служба ГРАО. В Уникредит Булбанк Иван Станчин отговаря за установяването, оперирането и управлението на ИТ сигурността в банката, като гарантира съответствие с изискванията на УниКредит групата и международните стандарти за информационна сигурност. Участва в корпоративни инфраструктурни проекти, като подсигурява управлението на рискове, свързани със сигурността на информацията 

  Вихрен Славчев

  Вихрен Славчев

  Изпълнителен директор на Мнемоника

  Вихрен Славчев е изпълнителен директор на „Мнемоника“ и един от основателите ѝ.
  Има повече от 15 години опит в сферата на ИТ и управлението, придобит в разработка на софтуерни продукти, сферата на недвижимите имоти и услуги и компании във финансовия сектор.

  През 2009 г., заедно с Павел Йосифов, създава „Мнемоника“. Оттогава досега, заедно с ръководения от него екип, продължава да изгражда една от най-динамично развиващите се и успешни български ИТ компании.

  Завършил е Техническия университет във Варна, специалност „Автоматика и системи за управление“.

  Христо Ласков

  Христо Ласков

  мениджър "Маркетинг и комуникации" в CENTIO Professional IT Security

  Христо Ласков е скритото лице на маркетинга на CENTIO Professional IT Security. Развива, администрира и подпомага имиджа на компанията в уеб пространството от близо 10 години. Учил е специалност “Новогръцка филология“ в Софийския университет, „Финанси“ в УНСС, Interaction Design към University of California, San Diego. 

  Той е човекът, който търси начини да направи така, че продуктите на CENTIO да са по-добри за клиентите.