Теми и панели

  Киберпрестъпленията – предизвикателство за бизнеса и администрациите

  17 май 2017, 10:30

  По прогнози на анализатора Juniper, до 2019 г. загубите от киберпрестъпления в световен мащаб ще възлязат на 2,1 трилиона долара.

  През 2017 г., DDoS атаките ще стават по-мащабни и чести, а негативните последствия от тях – по-трудни за преодоляване, пише в 16-тото издание на прогнозите на Deloitte Global в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions от януари 2017 г. Очаква се средно по една атака със скорост един терабит в секунда (Tbit/s) на месец, общо над 10 милиона атаки и среден размер на кибератаките между 1,25 и 1,5 гигабита в секунда (Gbit/s). Тази ескалация на DDoS заплахите до голяма степен се дължи на нарастващия брой „умни“ устройства, съставляващи „Интернет на нещата“ (IoT)Онлайн достъпът до зловреден софтуер, позволява дори на непрофесионалисти да придобиват достъп до незащитени устройства и да ги използват за атаки с все по-високи скорости.

  С над 100% са се увеличили уникалните вируси, засечени всеки ден от продуктите на ESET в България, по данни към края на септември 2016 г. Средният дневен брой вируси, които разкрива доказано антивирусната технология ежедневно, е 10 000. Близо 20% от засечените заплахи към посочения период в България са криптовируси и ransomware – вируси, които криптират или заключват информацията на заразеното устройство и искат откуп за нея. Второто място в класацията е за троянските коне (15% от вирусите от началото на годината), а третото – за червеите (8%).

  Броят на атаките с криптовируси, насочени срещу компании, е нараснал 3 пъти от януари до септември 2016 г., засягайки една от всеки 5 фирми по света. През третото тримесечие на 2016 година Kaspersky Lab е засекла 32 091 нови варианти на криптовируси спрямо едва 2900 през първото тримесечие. Проучването разкрива, че най-тежко са ударени малки и средни фирми. От тях една трета са платили откупа, но всяка пета не е получила своите файлове обратно, въпреки плащането. 67 на сто от компаниите, засегнати от криптовирус, са загубили част от своите корпоративни данни, а една от 4 жертви отделя по няколко седмици, опитвайки се да си възстанови достъпа.

  На фона на изложените данни, обучението по ИТ сигурност на служителите остава много важно при предпазване от атаки с криптовируси и други кибератаки.

  Какви са най-новите кибератаки, как да реагират крайните потребители при инциденти с информационната сигурност и какви мерки да предприемат, за да се защитят от киберпрестъпления, каква е ролята на правоприлагащите органи при кибератаки? На тези и на още много други въпроси ще потърсим отговор по време на уебинар на 17 май 2017 г. 

  Акценти:

  » Кои са най-новите кибератаки и какво предстои

  » Какви реакции следва да се предприемат при киберинциденти

  » Мерки за защита, превенция, застраховане на потребителите

  » Обучение и самообучение като превенция срещу киберпрестъпления

  » Законодателни промени и отражението им върху пазарните играчи