Теми и панели

  Киберпрестъпленията – предизвикателство за бизнеса и администрациите

  17 май 2017, 10:30

  По прогнози на анализатора Juniper, до 2019 г. загубите от киберпрестъпления в световен мащаб ще възлязат на 2,1 трилиона долара.

  Броят на атаките с криптовируси, насочени срещу компании, е нараснал 3 пъти от януари до септември 2016 г., засягайки една от всеки 5 фирми по света. Според нов доклад на компанията за сигурност Kaspersky Lab, темпът на тези атаки срещу бизнеса е скочил от една на всеки 2 минути до една на всеки 40 секунди. При крайните потребители положението е още по-зле. Там атаките са на всеки 10 секунди през септември. През третото тримесечие на годината Kaspersky Lab е засекла 32 091 нови варианти на криптовируси спрямо едва 2900 през първото тримесечие. Над 62 нови фамилии криптовируси са се появили през тази година, добавят от компанията.

  Това показва интереса на кибер престъпниците към този тип зловреден код и подчертава неговия разширяващ се успех въпреки действията на правоприлагащите органи и безплатните инструменти за декриптиране, предоставени от учени и компании за сигурност.

  Проучването на Kaspersky разкрива, че най-тежко са ударени малки и средни фирми, като 42% от тях са станали жертва на атака от криптовирус през последните 12 месеца. От тях една трета са платили откупа, но всяка пета не е получила своите файлове обратно, въпреки плащането.

  67 на сто от компаниите, засегнати от криптовирус, са загубили част от своите корпоративни данни, а една от 4 жертви отделя по няколко седмици, опитвайки се да си възстанови достъпа, казват изследователите от Kaspersky.

  Обучението по ИТ сигурност на служителите остава много важно при предпазване от атаки с криптовируси.

  Какви са най-новите кибератаки, как да реагират при инциденти с информационната сигурност, какви мерки да предприемат крайните потребители, да се защитят от киберпрестъпления? На тези и на още много други въпроси ще потърсим отговор по време на уебинар на 17 май 2017 г. 

  Акценти:

  » Кои са най-новите кибератаки и какво предстои

  » Какви реакции следва да се предприемат при киберинциденти

  » Мерки за защита, превенция, застраховане на потребителите

  » Законодателни промени и отражението им върху пазарните играчи

  » Обучение и самообучение като превенция срещу киберпрестъпления